Shansons - Ontstaansgeschiedenis


Om tegenwicht te bieden aan de playbackacts bij het Open Podium van de S.H.A. kwam in het voorjaar van 1998 op initiatief van voorzitter Gerard Wielakker een groep van 12 mannen bij elkaar. Onder leiding van Harry Boontje werd om de 14 dagen gerepeteerd in de kapsalon van Ben Hallers te Doetinchem. 

 

Aanvankelijk nog met de bedoeling om het Open Podium 1999 opnieuw een act te kunnen neerzetten, riep de initiatiefnemer bij brief van 13 februari 1999 de zangers opnieuw op om mee te doen aan het gedachte vervolg. De gehouden bijeenkomst in huize Wessel te IJzerlo op 10 maart 1999 resulteerde echter in een blijvende aangelegenheid, zodat die datum ook kan worden aangemerkt als de oprichting van het mannenkoor Shansons. 

 

Het eerste publieke optreden vond zondag 27 juni 1999 plaats op uitnodiging van de buurtvereniging “Don Rua” in ’s-Heerenberg, meteen gevolgd door een optreden tijdens het barbecuefeest van de S.H.A. in Westendorp op 2 juli 1999. Beide keren werden de 4 gekende liederen ten gehore gebracht. Muzikaal leider Harry Boontje zorgde er voor dat ook de teksten uit het hoofd werden gezongen.

 

Geleidelijk groeide het aantal koorleden en tegelijkertijd kon ook langzaam een breder repertoire worden opgebouwd. Op gezette tijden werd er in de regio opgetreden, waarmee het koor al snel naam maakte.